Ego

Smycken

Foton

Käk

Länkar

Kontakt

Hem

Käk jag gillar

Här visas allehanda recept på mat jag gillar. De flesta, men inte alla, är gamla recept med okänd upphovsman. Men för att göra recepten rättvisa vill jag visa dem med bild, så vartefter jag tillagar dem så kommer de att visas här.


Nutellamousse

1 dl Nutella
3 dl vispgrädde
Hallon

Värm ½ dl grädde tillsammans med Nutellan.

Vispa resten av grädden och blanda ihop allt.

Häll upp i fina glas och garnera med hallon.

Nutellamousse

 

 

 

 

 

 

 

 


Romtårta

4 port

4 ägg
1 - 2 msk mjukt smör
salt och peppar

Silverlök
1 dl Creme fraiche
1 burk röd caviar
Gräslök

Koka äggen 10 minuter. Skala och hacka dem medan de är något varma. Blanda i smör och salta och peppra äggen.

Bred ut äggröran centimetertjockt på en tallrik och ställ kallt.

Vid servering täck över ett lager med crème fraiche över tårtan. Strö över hackad lök och fördela romen och garnera med gräslök.

Skär i tårtbitar och servera med rostat bröd.

Romtårta

 

 

 

Kommentar: En tårta som funkar mycket bra även på påsk- och julbordet. Går också under namnet Ullas special eller kaviartårta.


Marängtårta

12 - 14 bitar

3 marängbottnar
5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Bär

Hacka chokladen och smält den i grädden i en kastrull. Låt svalna. Täck över och ställ i kylen, gärna över natten.

Vispa upp chokladgrädden lätt. Varva marängbottnar med grädden och avsluta med ett tunt lager av chokladgrädden.

Ställ i frysen och ta fram den någon timme innan servering.

Garnera med massor av säsongens bär.

Glasstårta

 

 

 

 

 

 

Kommentar: En mycket enkel marängtårta som går att förbereda.


Punchglass

4 - 5 port

1 förpackning kyld vaniljvisp
1 hg punchpraliner (ca 1 dl)
2 msk vit sirap

Hacka punchpralinerna ganska fint.

Vispa vaniljvispen hårt.

Blanda i punchpralinerna och sirapen i vaniljvispet. Ställ allt i frysen och låt frysa ca 2 timmar. Ta fram allt ur frysen och rör om så att allt blandar sig igen.

Ställ tillbaka i frysen i minst fyra timmar.

Kommentar: En mycket lätt efterrätt som är en höjdare.

Glass

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gammaldags sill

4 - 6 personer

1 dl vispgrädde (den ska inte vispas)
1 msk vitvinsvinäger
2 msk råsocker eller vanligt socker
1/2 - 3/4 dl tunnt skivad purjolök
1 - 2 msk dill
1 burk hela matjessillfiléer

Häll av spadet och låt matjessillen rinna av väl.

Rör ihop grädden med vinäger och socker och rör tills sockret löst sig.

Blanda i den tunt skivade purjon (spara några ringar till dekoration) och dill i såsen.

Skiva matjessillen i smala skivor och blanda i dem i såsen.

Låt stå och dra, gärna över natten.

Kommentar: Ett recept jag för första gången provade inför julen 2011. Matjessillen smakade inte alls som den brukar utan alla smaker gifte sig med varandra. En höjdare.

Sill

 

 

 

 

 

 

 

 


Saftsås

1 dl saft
2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen när första bubblan visar sig.

Ta bort från värmen och kyl.


Festpaj från Esbo

4-5 portioner

2 ½ - 3 dl mjöl
150 - 200 g smör
1 krm salt
3 dl riven ost, gärna Emmenthaler
1 dl kallt vatten

Fyllning I

300 g köttfärs
1 gul lök
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 - 4 vitlöksklyftor

Fyllning II

2 msk smör
2 msk mjöl
1 burk grön sparris med spad, 425 g
2 dl grädde
1 dl riven ost, gärna Emmenthaler
Salt och peppar

Till pensling

1 ägg

Gör först pajdegen genom att blanda ihop mjöl, smör, salt och den rivna osten. Tillsätt det kalla vattnet och låt degen vila svalt en stund.

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör fyllning I: Bryn köttfärs och lök i smör och krydda med salt, peppar och vitlök.

Gör fyllning II: Smält smör och tillsätt mjöl. Häll i sparrisspadet, osten och grädden, lite åt gången och rör om hela tiden. Stuvningen ska vara tjock och glansig. Krydda med salt och peppar. Lägg i sparrisen skurna i bitar.

I en välsmord form plattas halva pajdegen ut och förgräddas ca 10 minuter. Därefter fylls formen först med köttblandningen och sedan stuvningen. Resten av pajdegen läggs på som lock.

Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 30 minuter.

Kommentar: Det här receptet hittade jag i en Allt om mat på 80-talet. Pajen bakar jag lite då och då och är alltid en uppskattad bjudrätt. Stuvningen kan också serveras till en köttbit.

Paj

 

 

 

 

 

 

 


Ägg- och räkgratäng

4 portioner

8 stora ägg
1 kg räkor med skal
5 dl grädde av valfri sort
Fiskfond
Mjöl
Salt och peppar
8 skivor kantskuren formfranska
50 g smör


Koka äggen 10 minuter och skala räkorna. Hacka äggen grovt och lägg i en smord form. Lägg på de skalade räkorna. Gör en stuvning på grädden och smaksätt med fiskfond, salt och peppar. Häll över äggen och räkorna. Peta ner stuvningen på några ställen med en gaffel så att den kommer ner i botten.

Gör en topping genom att smälta smör och låta det svalna lite. Krama sedan i vitt bröd så att det suger åt sig fettet och blir smuligt. Fördela detta över gratängen.

Gratinera 10-15 minuter till den fått fin färg.

Servera med en god sallad.

Kommentar: Man kan blanda dill i stuvningen om man vill. Häll på mycket topping även om den inte är nyttig, men gott blir det. Det här är ett gammalt recept med okänt ursprung.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skagenröra

6 portioner

½ kg räkor med skal
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 knippa dill
2 msk röd stenbitsrom
Salt och peppar

Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda gräddfil och majonnäs. Lägg i de hackade räkorna, dillen och stenbitsrommen. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylskåp för att kallna.

Kommentar: Använd majonnäs av valfri sort. Godast är naturligtvis den feta sorten. Lägg röran på en rostad kantskuren smörgås och garnera med räkor.

 

 

 

 

 

 

 


Citronfromage

6 portioner

2 ägg
1 1/4 dl socker
rivet skal och saft av 1 citron
4 blad gelatin
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt citronskal och -saft. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält dem över svag värme. Rör ned dem i äggblandningen och låt den stelna något. Vispa grädde och äggvitor var för sig och vänd försiktigt ned blandningen.

Häll fromagen i vattensköljd form och ställ den kallt att stelna. Lossa kanterna försiktigt, doppa formen hastigt i varmt vatten och stjälp upp den på fat.

Garnera med t ex hallon.

 

 

 

 

 

 

 

 


Renskavsgryta

 

 

 

 

 



4 port


2 pkt renskav
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl förvälld svamp av valfri sort
3 dl grädde
1 - 2 msk soja
1 msk kött- eller grönsaksfond
Vitpeppar
1 - 2 tsk redning
Smör eller olja till stekning

Börja med att skiva schalottenlöken. Stek den tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna. Lägg i svampen och stek den tills all vätska kokat in.

Lägg i renskaven och stek den färdig. Häll på grädden och smaka av med soja, fond och peppar.

Red av grytan med redning och servera med pressad potatis och en sallad.

Kommentar: Använd vilken svamp som helst. I det här receptet använde jag svart trumpetsvamp. Jag använde mig av både vispgrädde och matlagningsgrädde för att dra ner lite på fetthalten utan att tulla på smaken.


Fiskbiffar



 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 - 4 port

400 g torsk eller annan vit fisk
100 g rökt lax
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
Vitpeppar
1 - 2 krm citronpeppar eller limepeppar
Ströbröd

Tina fisken om den är fryst. Dela den i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare och finfördela med kniven. Häll i crème fraiche och kryddor och blanda runt.

Forma smeten till biffar och vänd dem i ströbröd. Lägg sedan upp på en skärbräda och låt vila ca 10 minuter.

Stek dem sedan i smör på svag värme, ca 2 minuter på var sida.

Servera med ris eller potatis och en vitvinssås eller en fisksås och en god sallad.

Kommentar: En snabbgjord mild fiskburgare med smak av rökt lax.


Lasagne



 

 

 

 

 








4 port


1 sats köttfärssås
50 g smör eller ½ dl olja
8 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl idealmjöl
Aromat
Salt och peppar
Färska lasagneplattor
1 - 1 ½ dl riven ost

Börja med bechamelsåsen. Smält smör eller värm oljan i en kastrull. Blanda i en del av mjölet och rör om. Varva sedan mjöl och mjölk/grädde till en tjock sås under omrörning. Krydda.

Smörj en form med olja och häll ett tunt lager bechamelsås i botten. Lägg på lasagneplattor, köttfärs och sås. Varva dessa och avsluta med ett lager plattor och bechamelsås. Strö över riven ost.

Grädda i ugn 200 grader ca 30 minuter.

Servera med en god sallad.

Kommentar: Gör mycket bechamelsås. Lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska. Om det ser torrt ut häll på mjölk så det blir lite simmigt.


Mariannes köttfärssås

 

 

 

 

 

 

 




4 port

400 - 500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 msk soja
1 lagerblad
1 burk krossade tomater
1 - 2 msk köttfond
Salt och peppar

Skala löken och skär den i bitar. Lägg i stekpanna tillsammans med riven vitlök och tomatpurén. Låt allt bli glansigt utan att ta färg.

Lägg i köttfärsen och stek den klart. Häll på de krossade tomaterna, lagerbladen, fonden och sojan. Fyll på med vatten om den verkar torr.

Låt köttfärsen koka ihop ungefär en timme.

Krydda med salt och peppar.

Kommentar: Det här är ett grundrecept på köttfärssås. Sojan sätter lite sälta och lagerbladet ger en bra smak. Jag brukar steka med vitlöken i början för att den ska få en lite nötig smak. Tomatpurén får också steka från start för att den ska få bort en del av beskan.

Gör gärna dubbel sats och frys in.


Hot sambal-mango-chicken

 

 

 

 




4 port


1 grillad kyckling
1 röd paprika i tärningar
3 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
2 tsk curry
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek

Pilla ur kycklingköttet och lägg i en ugnsfast form. Lägg paprikatärningarna över kycklingen. Vispa grädden lätt och blanda med mango chutney, curry, vitlölk och sambal oelek. Häll över kycklingen. Tillaga i ugn 200 grader ca 20-25 minuter.

Servera med ris och sallad.

Kommentar: Det här receptet hittade jag på nätet för flera år sedan men det är först nu jag vågat prova det. Ett supergott och enkelt recept med hetta.


Djävulskyckling

 

 

 

 

 

 

 



Ugn 175 grader

Ca 1,5 kg kyckling
1 dl olja
½ dl citron- eller limesaft
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad röd chilifrukt
2 finhackade schalottenlökar
3 msk hackad persilja
50 g smör
flingsalt och svartpeppar

Dela hel kyckling längs bröstbenet i två halvor eller använd andra kycklingdelar. Lägg dem i en form.

Blanda olja, citron/limesaft, vitlök och chili med 2 tsk flingsalt och malen svartpeppar. Häll marinaden över kycklingen och låt stå minst en timme.

Blanda schalottenlök och persilja med smöret och en nypa salt.

Grilla kycklingen så den får färg. Gnid sedan in kycklingen med smörblandningen och låt den stå i ugnen ca 50 minuter.

Kommentar: Jag använde både hel kyckling och kycklingvingar. Jag hade ingen citron hemma men däremot limejuice så jag fuskade genom att använda den istället. Det skulle vara chilifrukter med "hetta" men det enda jag hade hemma var vanlig spansk peppar. Det gick bra med också.

Recept från Tasteline


Fisksås



 

 

 

 

 





1 msk kryddblandning - Lemondill
1 dl Crème Fraiche

Blanda kryddorna med créme fraiche och låt stå i 10 minuter.

Kommentar: En mycket enkel fisksås som passar till rökt fisk. Kryddan passar också till laxkotletter vid grillning och även till gravning av lax.


Morotssås till pasta


 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port

2 stora eller 3 mindre morötter
3/4 dl hasselnötter
1 burk Crème Fraiche (den feta sorten)
2 tsk torkad timjan

Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Koka de mjuka i grönsaksbuljong. Häll av kokvattnet och spara lite av det.

Finfördela nötterna i en matberedare. Lägg i morötterna och kör maskinen ytterligare några sekunder. Blanda i en burk Crème Fraiche och kör lite till så allt blir blandat. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med timjan och späd med vätskan om såsen blir för tjock.

Värm före servering och servera till pasta.

Kommentar: Den här superenkla pastasåsen blev jag bjuden på för över 20 år sedan. Det här är första gången som receptet blir nedskrivet så jag har testat mig fram angående måtten. Namnet låter inget vidare men tro mig - såsen är supergod.


Frukostbröd med havre

 

 

 

 

 

 



16 stycken


5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
ca 8 dl vetemjöl

Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölbandningen.

Smula ner jästen och rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper på plåt 30 x 40 cm eller smörj den med matfett.

Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck till lätt så att de fastnar. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Låt brödet kallna på galler övertäckt med bakduk. Bryt dem i rutor.

Kommentar: Det här receptet hittade vi i en vanlig annonstidning men minns inte vilken. I receptet stod att man skulle ha fiberhavregryn men det hade vi inte hemma så det fick bli vanliga istället. Vi valde torkad jäst för det har vi alltid hemma. Bitarna blev ganska stora så man kan med fördel dela upp dem i mindre storlekar.


Mariannes pastasås


 

 

 

 

 



4 port


1 pkt bacon
25-30 g grönmögelost
½ dl permesanost
2,5 dl grädde

Klipp baconet i mindre bitar och stek knapriga i stekpanna. Häll av överflödigt fett. Häll på grädden och smula i grönmögelosten. När den smält häll över permesanosten och blanda runt. Blanda i kokt pasta och severa i skålar.

Kommentar: Vill man ha mer ostsmak på såsen är det bara att lägga till mer ost och smaka av. Permesanen reder av såsen och gör den krämig. Salt behövs knappt eftersom baconet har sin sälta. Däremot är ett varv på svartpepparkvaren gott till.



Fudgekaka - Kladdkaka

10-12 bitar

En rund form med löstagbar botten och 1 bakpapper

100 g smör
3 dl socker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 msk florsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakpapper mellan formens botten och kanter.

Smält smöret och låt svalna lite. Blanda socker, salt, vaniljsocker och kakao så att klumparna rörs ut. Rör i smöret. Blanda sedan i äggen, ett i taget och till sist mjölet. Häll i formen och grädda 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan den vänds upp på ett fat. Drag av pappret.

Kommentar: Till den här kakan behöver man ingen elvisp. Serveras med en klick grädde.