Ett liv

| Tankar

Att ett människoliv inte har något värde kan vi se på alla domar på övergrepp och mord.  Man får högre straff om man lurar staten än om man tar död på någon. Och så har det egentligen alltid varit. Så var det även under vikingatiden. Då kunde man köpa människor som godis på en marknad.

Vad kostade då ett liv under medeltiden?

Fri gotlänning: 4,8 kg silver
Fri icke gotlänning: 2 kg silver
Slav: 225 g silver

Släktingar till den döde eller ägaren till en slav kunde kräva detta i ersättning för dråp enligt Gutalagen från tidigt 1200-tal. Ursprung och social ställning var viktigt när människovärde bestämdes.

0 comment

Mys så där mitt i veckan

| Restaurang

När man jobbar mycket och sent är det så skönt att få sätta sig vid dukat bord och bli serverad mat. 

Så idag tog jag mig till den lokala restaurangen och intog min middag. Och med trevligt sällskap.

0 comment

2000 på tulpanens dag

| Blommor, Hemma, Tankar

Idag är det tulpanens dag som alltid infinner sig det här datumet varje år. Dagen firar dessutom sin 15 födelsedag. Jag brukar alltid ha en bukett hemma så här års och dagen till ära även i år.

Tänka sig. Det här är mitt tvåtusende inlägg i den här bloggen. Jag hann ju med några fler innan jag bytte plattform så jag har gjort fler än så. Jag började blogga redan 2010 så det har blivit många år nu.

Jag bloggar som en slags dagbok och kommer inte börja vlogga som är så populärt just nu. Och dagen jag inte orkar blogga längre lägger jag ner. Så enkelt är det.

0 comment

Hemma igen

| Hemma

Nu blev det måndag igen och veckor som bara kommer att rulla på. Det är ju först i påsk det blir lite korta veckor igen och de infaller först i mitten på april!

Men, men… det är bara att streta på.

Jag har börjat titta på en superbra serie som går på ettan som heter – Hemma igen. En australiensisk serie som utspelar sig på 50-talet. Den går ganska tidigt på eftermiddagen och det var bara av en händelse jag ramlade över den.

Jag verkligen rekommenderar att se den.

0 comment

Flera skojsigheter bokade

| Kultur

Nu har jag bokat mitt andra event för året som jag ska besöka i februari. Det blir ett besök på Circus och Jonas Gardells sista stora föreställning som han kallar Queen of F*cking Everything. Den ska tydligen vara storslagen så jag ser verkligen fram emot att se den.

Anledningen till att jag fått tag på biljetter till den här och denna är att jag blivit medlem på Abundolive som släpper överblivna biljetter snabbt.

Just nu kan man få första månaden gratis via den här länken och resterande månader kostar 290 kronor och man kan gå ur när som helst.

0 comment

Vacker soluppgång

| Hemma

I morse var det en fantastisk soluppgång när jag vaknade. Jag har förmånen att inte ha några hus precis framför mina fönster och då får man förmånen att få uppleva naturens under.

 

0 comment

Inget intressant

| Hemma

Att inte ha någonting att skriva om händer ju då och då. Dagen som inte innehåller så mycket som är värt att plita ner.

Idag är en sådan dag trots att det är fredag och jag inte kommer göra någonting. Sånt kan man också skriva om.

0 comment

De kunde de gamla asarna

| Funderingar, Tankar

Sleipner ägdes av Oden och kunde färdas mellan världens olika delar. Sleipners mor var jätten Loke. 

Loke var man men hade förvandlat sig till ett sto och fick barn med hingsten Svadilrare. Loke förvandlade sig också till andra djur och klädde sig som en kvinna ibland.

0 comment

Borrstart

| Hemma

Jag sitter med i styrelsen i min bostadsrättsförening. Jag var mycket tveksam att gå med men har nu suttit i snart två år. Det är ett roligt och spännande uppdrag och det mest spännande var att få driva vidare med bergvärme.

Idag startade de borrningen som kommer göra att vi bidrar med en bättre miljö men även att få ner kostnaderna för de boende. Det är inte illa tycker jag.

0 comment

Första skojsigheterna för i år bokade

| Kultur

Idag bokade jag mitt första event för året. Det blir till musikalen Ghost på Chinateatern. Ska bli så roligt att få se om den är lika bra som filmen är. För musiken är det i alla fall inget fel på.

0 comment

Godaste biffarna

| Hemma, Mat, Recept

Hittade så himla gott recept på köttfärsbiffar som jag haft i mina gömmor en tid. Och eftersom jag var tvungen att göra matlådor till veckan provade jag detta recept.

Att jag kommer prova det flera gånger är helt klart.

0 comment

Historiska museet

| Kultur

Efter besöket Skansenbesöket igår tog jag och R en promenad till Historiska museet på Östermalm. Det var ju bäst att passa på när man ändå var i krokarna men även så länge det är gratis inträde.

Vårt första besök var i guldrummet

Massor av uppgrävda skatter under årens lopp

Kartan visar att fördelningen av guld fördelar sig ojämnt över Sverige, Öland, Gotland och Östergötland. 

Sedan tog vi oss till utställningen om vikingar.

Livsfarliga vapen.

Leksaker.

Till och med hästarna var vackert utrustade.

Arma hästar som blev sporrade av de här. Men jag skulle tro att sporrarna var lindade med antingen tyg eller skinn annars hade det varit rena djurplågeriet. För värnat om djur har vi alltid gjort i Sverige.

Ja, det var min dag det.

0 comment

Skansenbesök

| Kultur

Det var flera år sedan jag var på Skansen. Jag har lite tveeggade känslor inför Skansen. Under min skoltid var årliga besök obligatoriska och jag tyckte att det var så tråkigt där. Ekivoka apor, sälar och en stackars elefant var det som man möttes av. Och att besöka gamla byggnader var inte riktigt min melodi på den tiden.

Men anledningen till mitt besök idag var det här:

Ormar och krokodiler

Och grodor. Den här arten tillhör en av världens giftigaste djur. Giftet från en groda kan döda fem vuxna människor.

Vackra spindlar

Vandrande pinnar

Kackerlackor

Och så en och annan fisk. Jag var rätt nöjd när jag både fått tagit på en orm och och klappat en spindel.

Sedan blev det ett besök på ett annat museum men om det berättar jag imorgon.

0 comment

Middag med Bus-gänget

| Vänskap

Idag träffades Bus-gänget igen över en middag. Vi har verkligen funnit varandra. Vi skrattar mycket åt livets dråpligheter som gett oss så mycket erfarenhet. Och som grädde på moset har alla bra restips att dela med sig eftersom alla gillar att resa.

När vi sent omsider gick hem hade det börjat snöa.

0 comment

Mys

| Hemma

Godmorgon. En vacker soluppgång vaknade jag till. Sover länge nu när jag är ledig. Går och skrotar i myskläder. Det är så det ska vara när man är ledig.

Imorgon ska jag träffa trevliga vänner så då får jag väl byta om till något annat.

 

0 comment

Mitt 2018

| Övrigt

Januari

Februari

Mars

April

Maj

Juni

 

Juli

Augusti

September

Oktober

November

December

0 comment

Gott Nytt År

| Årstider, Hemma

Det blev en mycket lugn nyårsafton i år. Jag hade sällskap till skillnad från tidigare år jag har varit ensam vilket var mycket trevligt.

Nyårsafton har numera ingen som helst betydelse. Går väldigt gärna och skrotar i mysdress. Men naturligtvis är det mysigt att få umgås men dem som betyder mest.

0 comment

1 2 3 101