4 portioner
- 500 g färs
- 1 paket bacon
- 1 purjolök
- 6 soltorkade tomater i olja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 ägg
-
salt och grovmalen svartpeppar
-
smör till stekning
Gorgonzolasås:
- 3 dl grädde
- 150 g Sankt Agur eller annan gorgonzolaost
-
salt och svartpeppar
- 2 msk hackad persilja
Klipp eller skär baconet i små bitar. Skölj purjolöken noga och hacka den fint. Hacka tomaterna. Hetta upp en stekpanna och stek baconet frasigt. Tillsätt purjo och pressad vitlök och stek tills purjon är mjuk utan att ta färg. Rör i tomathacket och häll röran i en bunke för att svalna något. Blanda sedan färsen med baconröran och ägget. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Sås:
Koka ihop grädden något. Smula i osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar innan persiljan tillsätts.
Servera med hemmagjort potatismos eller klyftpotatis.
Kommentar: Receptet är från kokaihop.se. Biffarna blev mycket goda men smaken försvann lite i gorgonzolasåsen som i sig var ljuvlig men tog över smaken från biffarna.
Alternativ sås 1:
5 dl crème fraiche
citronpeppar
Skölj noga och finhacka purjolöken. Fräs den i lite smör i en kastrull. Löken ska bli mjuk utan att få färg. När den är mjuk tillsätts crème fraiche, mjölk, vatten och buljongtärning.
4 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk honung
salt och peppar