Godaste färsbiffarna

4 portioner

Gorgonzolasås:

Klipp eller skär baconet i små bitar. Skölj purjolöken noga och hacka den fint. Hacka tomaterna. Hetta upp en stekpanna och stek baconet frasigt. Tillsätt purjo och pressad vitlök och stek tills purjon är mjuk utan att ta färg. Rör i tomathacket och häll röran i en bunke för att svalna något. Blanda sedan färsen med baconröran och ägget. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. 

Sås:

Koka ihop grädden något. Smula i osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar innan persiljan tillsätts.

Servera med hemmagjort potatismos eller klyftpotatis.

Kommentar: Receptet är från kokaihop.se. Biffarna blev mycket goda men smaken försvann  lite i gorgonzolasåsen som i sig var ljuvlig men tog över smaken från biffarna.

Alternativ sås 1:

1 purjolök
5 dl crème fraiche
eller
2 dl crème fraiche, 2 dl grädde och 1 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
citronpeppar
 

Skölj noga och finhacka purjolöken. Fräs den i lite smör i en kastrull. Löken ska bli mjuk utan att få färg. När den är mjuk tillsätts crème fraiche, mjölk, vatten och buljongtärning.

Låt allt småkoka i ett par minuter och smaka av med citronpeppar.
 
Alternativ sås 2:
 
12 soltorkade tomater
4 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk honung
salt och peppar
 
Koka ihop tomaterna med grädde och buljongtärning  i 10 minuter. Mixa till en slät sås. Smaka av med honung, salt och peppar. Serveras varm eller kall.