Att mina föräldrars generation hade varit med i tider med krig och där tillgången till mat var begränsad gjorde att min mamma nästan aldrig kastade någon mat.
Men matkulturen ändrades när det blev bättre tider så kött var en självklarhet att äta flera gånger i veckan. Att ta hand om allt på exempelvis grönsaker fanns inte på kartan. Det som inte användes kastades i soporna.
Och så har jag levt och säkerligen många med mig under alla år. Att använda nästan allt på grönsaker är idag en självklarhet. Det som blir kvar lägger man i frysen.
En lite halvtorkad citrusfrukt kan också gå in i frysen om man pressar den och fryser i istärningslåda för att använda vid annat tillfälle. Super att köpa citrus när det är extrapris.
Till och med vitlök går att frysa vilket jag inte hade en aning om.
Den här biten purjo blev kvar efter en middag häromdagen och som jag satte i vatten och vips så hade den börjat gro. Kanske inte tillräcklig för ett storkok men en roligt experiment för att driva upp det jag annars skulle ha kastat.