Träffade fina väninnan A på Stockholms stadsmuseum. Jag har så länge velat besöka museet som jag inte varit på sedan skoltiden.
Vi började med att äta lunch innan vi fortsatte till utställningarna.
Stockholms uppbyggnad från forntid till nutid
Forntid 6000 f Kr – 1050
I stockholmstrakten har det bott människor sedan stenåldern. Arkeologerna har hittat stenredskap och keramikskärvor som är 8000 år gamla. Då bestod området mest av vatten med små steniga kobbar och öar. Kullar och stenhögar i landskapet visar boplatser och gravar från bronsåldern och järnålder. Med tiden växte gårdar och små byar fram där flera av dagens förorter ligger.
Medeltiden 1050 – 1527
Stockholm grundades vid mitten av 1200-talet. Nästan hela staden låg på Stadsholmen, den plats vi kallar Gamla stan. Runt staden fanns en försvarsmur av tegel och sten. Husen byggdes oftast i trä och staden brann flera gånger. Stockholmarna var katoliker och det fanns många kyrkor och kloster. Handelsresande kom med båtar för att sälja och köpa på stadens torg. Järn och koppar var viktiga exportvaror.
Kungens stad 1527 – 1630
1500-talet var en omvälvande tid. Genom reformationen blev Sverige lutherskt istället för katolskt. Kungen införde nya skatter och stadens trähus revs för att ge plats åt brandtåliga stenhus. I den lilla staden rådde full aktivitet när försvarsmakten rustades. Många människor flyttade hit från andra delar av Europa för att arbeta med tillverkning av skepp, vapen och kläder.
Huvudstaden 1630 – 1720
Under 1600-talet blev Stockholm landets huvudstad. Statens makt växte och nya myndigheter grundades. Stadens befolkning blev snabbt större och Stockholm byggdes om med raka gator och ståtliga palats. Sverige var i krig med flera länder runt Östersjön. Några familjer blev förmögna på krigsbyten och fick belöningar för insatser i krigen. Men i staden fanns det också många nödställda och flyktingar.
Handelsstaden 1720 – 1860
Skeppsbron var Sveriges handelscentrum och 70% av alla exportvaror passerade här. Grosshandlare tjänade stora pengar på att frakta varor till och från Europa. Stockholm var en smutsig stad. Rent vatten var en bristvara. Sjukdomar härjade och medellivslängden var lägre här än på landsbygden. Staden växte inte så mycket på ytan men stadens centrum ändrade utseende.
Industristaden 1860 – 1921
Nya industrier lockade människor från landsbygden. Vattenledningar och avlopp gav stockholmarna rent vatten och toaletter. Ånga, elektricitet och gas gav upphov till nya färdmedel, telefoner och upplysta gator. Men villkoren var hårda för många. Arbetare organiserade sig i föreningar. De kämpade mot orättvisa arbetsvillkor och för rösträtt och nykterhet.
Moderna staden – 1921 – 1950
Sverige stod utanför bägge världskrigen men stockholmarna påverkades ändå. Vardagen präglades av brist på mat och ved. I parkerna odlades grönsaker och många män var inkallade som soldater. Stockholm blev en storstad med affärsgator och biltrafik. De första höghusen, Kungstornen, invigdes 1925 och staden växte med nya förorter.
Stad i världen 1950 – 1990
Efter andra världskriget blomstrade landets ekonomi. Många fick högre levnadsstandard. Omvärlden kom närmre genom, TV, charterresor och nya stockholmare som flyttade hit från andra länder. Staden växte snabbt. Många äldre byggnader revs och ersattes med shoppingstråk och stora kontors- och parkeringshus. Med tunnelbanan gick det snabbt att åka mellan de nya förorterna och innerstan.
Källa: Stockholms stadsmuseum
1990-talet och fram till nu
Vi har genomlevt en lågkonjunktur i början av 90-talet men även bättre tider efter den. En pandemi pågår. Hur framtiden ser ut är det ingen som vet.
Vi avslutade med en fika innan vi begav oss hemåt. Då hade vi besökt museet i fyra timmar!