Min lördag

Plockade ordning efter gårdagens middag. Satte igång både en diskmaskin och tvättmaskin på förmiddagen.

Sedan satte jag mig att läsa i min bok jag haft på nattygsbordet ett tag, Sarahs nyckel. Det var en lättläst bok med korta kapitel. Den handlade om hur en kvinna ramlar över en historia om en judisk familjs tragiska öde i Paris under andra världskriget.

Den började bra med mycket spänning men blev sedan som ett typisk amerikansk filmmanus. Och den har ju filmats med Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Men det var en helt OK bok som inte kommer att sätta några djupa spår i mig.

Från bokens baksida:

PARIS 1942. Sarah, en 10årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer – Vel’d ’Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

PARIS 2002. Inför 60-årsdagen av Vel’d’Hivs, ombeds Julia Jarmond at skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.

131109

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.