#blogg100-dag 58

Med ökad kunskap får vi mindre matsvinn.

Jag bestämde mig för att inte ha något nyårslöfte men jag bestämde mig för att inte kasta så mycket mat. Det skrev jag om här

Vi måste bli bättre på att våga lita på våra näsor än att läsa tillverkarens sista-datumstämpel. Det måste vi våga överföra till våra barn och barnbarn istället för att de ska förlita sig på någon annan.

Men vad är då skillnaden mellan olika märkningar?

Sista förbrukningsdag:

Står på livsmedel som kan vara otjänligt när datumet har passerat, Det kan vara köttprodukter och rå fisk och kyckling. Men det kan även stå på mejeriprodukter och där måste man våga smaka. Mjölk kan hålla sig över en vecka efter sista förbrukningsdag har passerat. Även ost kan ätas fast datummärkningen gått ut. För hur lagrar man ost annars?

Bäst-före-datum

Är en rekommendation från tillverkaren och säger att varan håller exakt samma smak och kvalité som vid tillverkningstillfället. I de flesta fall är kvalitén oförändrad i många år efter detta datum. Exempelvis kan kryddor stå i flera år efter datummärkningen. De kan i högsta fall tappa smak men det är inget jag har märkt.

Nä, att våga lita på sig själv är bara ett måste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.